Σελίδες

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αξιώτης Στρατής –Ζωγράφος [1907-1994]

Γεννήθηκε στο Σκόπελο της Λέσβου το 1907. Στο χωριό με την ατέλειωτη φύτρα των ζωγράφων. Νεαρός ακόμα ζωγράφιζε εικόνες και είχε ένα μικρό ατελιέ στο χωριό του (1925). Βοήθησε τον ζωγράφο Γαβαλά και αρκετές αγιογραφίες έχουν τις πινελιές του. Μαθήτευσε κοντά στον Παπαλουκά όταν αυτός επισκέφθηκε και έμεινε στη Λέσβο κάποιο χρονικό διάστημα. Το 1928 έχει μικρό ατελιέ στη Μυτιλήνη όπου φτιάχνει αγιογραφίες.

Το 1929 με τη βοήθεια της Κοινότητας του χωριού του αποφασίζει να κατεβεί στην Αθήνα όπου και μετα απο διαγωνισμο γράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Κοντά σε δασκάλους όπως ο o Αργυρός, ο Σπύρος Βικάτος και ο συμπατριώτης του Ιακωβίδης ολοκληρώνει τις σπουδές του.

Η θεματογραφία του περιλαμβάνει θαλασσογραφίες, απόψεις λιμανιών και τοπία . Το έργο του αναπτύσσεται στο μεταίχμιο του ρεαλισμού και του ιμπρεσιονισμού, επηρεασμένος από τη Σχολή του Μόναχου. Χαρακτηρίζεται εξπρεσιονιστής και ανήκει στην ομάδα των «Ελεύθερων καλλιτεχνών».
Έργα του (λάδι σε καμβά) βρίσκονται σε όλα τα υπουργεία, στις πινακοθήκες του Δήμου Πειραιώς, στην Εθνική και Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές και σε πληθώρα σπιτιών φιλοτέχνων.
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αξιώτης Στρατής-Λιμάνι, 1953
Αξιώτης Στρατής-Ψαρόβαρκες
Αξιώτης Στρατής-Βαρκες στο μόλο
Αξιώτης Στρατής-Κόλπος Γέρας
Αξιώτης Στρατής-Θαλασσογραφία
Αξιώτης Στρατής –Πλατεία  Παπάδου
Αξιώτης Στρατής-Ψαράς, 1938



Αξιώτης Στρατής-Μάζεμα ελιάς, 1938
Αξιώτης Στρατής-Λιομάζωμα στη Μυτιλήνη


Αξιώτης Στρατής-Το λιμάνι του Πειραιά
Αξιώτης Στρατής-ΑΠΟΨΙΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...